Agenda

Maastricht aan Zee 2019 | Lente-editie


Op zondag 9 en maandag 10 juni vindt de tweedaagse lente-editie ‘Rise and Shine’ van Maastricht aan Zee 2019 plaats. Dit keer zullen we van 12.00 tot 17.00u ons anker uitgooien bij het gebouw van Maris Stella Maastricht. Meld je snel aan en beleef samen met jouw leeftijdsgenoten een onvergetelijk cultureel avontuur!

Lees meer

Struinen in de Tuinen Maastricht 2019


Op zondag 7 juli vindt in Maastricht de allereerste editie van Struinen in de Tuinen plaats. Voor dit tuinenfestival kunnen Maastrichtenaren zich opgeven om hun tuinen, dakterrassen of andere buitenruimtes om te toveren tot intieme podia voor lokale artiesten. Hierbij wordt een podium aangeboden voor kunstenaars vanuit diverse disciplines zoals muziek, theater, dans, musical, cabaret en poëzie. Struinen in de Tuinen is voor iedereen gratis te bezoeken!

Lees meer

Archief

Tout Maastricht | Projecten 2019


Achter de schermen zijn wij momenteel volop bezig met het uitwerken van onze sociaal-culturele plannen voor 2019. Door het Tout-team wordt er dan ook druk gebrainstormd, geschreven en genetwerkt. Binnenkort zijn de uitkomsten hiervan terug te vinden op onze website. Houd in de tussentijd onze Facebookpagina en/of Instagram-account in de gaten voor kleine tipjes van de sluier.

Lees meer  

Kinderworkshop 'Hoe Flora en Fauna Vrienden Werden'


Op vrijdagmiddag 14 december vond de bijzondere workshop 'Hoe Flora en Fauna Vrienden Werden' in de Muziekgieterij plaats. Naar aanleiding van de vraag hoe Flora en Fauna vriendjes werden, mochten de deelnemers naar hartenlust gaan teken, schilderen en schrijven. De inspirerende bigbandmuziek die ze ondertussen hoorden, introduceerde het bloemenwezentje en de fauna, waarna de kinderen het verhaal zelf verder gingen invullen.

Lees meer

Maastricht aan Zee | 1-daagse herfsteditie


Tout Maastricht en Kumulus organiseerden op zaterdag 1 december 2018 de 1-daagse Maastricht aan Zee herfsteditie! Tijdens deze creatieve middag konden kinderen en jongeren tussen de 8-18 jaar oud -door middel van diverse workshops- proeven van het culturele aanbod in Maastricht. De herfsteditie vond van 13.00-16.30u plaats bij Kumulus Herbenusstraat 89.

Lees meer

Stadsarena


Op woensdagavond 3 oktober organiseren Tout Maastricht en Van Eyck Mirror, het projectbureau van de Van Eyck, de allereerste Stadsarena. Tijdens deze avond zullen de ideeën en onderwerpen rond kunst(participatie) en cultuur(beleving), die voortkomen uit de voorafgaande interventies ‘Stad in Gesprek’, besproken worden.

Lees meer

HIP HUB RETREAT


De Hip Hub Retreat was een driedaagse hiphopretraite voor jongeren uit de Euregio Maas-Rijn. Het culturele nazomerkamp vond van vrijdag 21 t/m zondag 23 september 2018 plaats in de Ambiorixkazerne in Tongeren (B). De Hip Hub Retreat was onderdeel van het grootschalige Euregionale hiphopfestival Hip Hub Hooray.

Lees meer

Stad in gesprek 2018


De kunstinstallatie Come in/outside streek op 7 en 19 september en 6 en 14 oktober neer op verschillende plekken in Maastricht. Come in/outside is een bijzondere ontmoetingsplek die de inwoners van Maastricht wilde inspireren om met elkaar, een-op‐een, in gesprek te gaan over kunst en cultuur(beleving) in de stad.

Lees meer

Cultuursessies 2018-2019 zijn uitgesteld


De geplande cultuursessies in seizoen 2018-2019 (19 september, 21 november, 20 februari en 17 april) zijn voorlopig uitgesteld. Stichting Tout Maastricht heeft zich teruggetrokken uit de organisatie. De voorbereidingen en het tot stand brengen van de sessies is nu in handen van de gemeente Maastricht. Inhoudelijk wordt het programma afgestemd met het onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht. Indien er meer informatie bekend is, zullen we er via deze webpagina naar doorverwijzen.

Lees meer  

Block party


Tout Maastricht, HFC Dancestudio, Stadsnomade en OASE presenteren: too cool for school block party! Een avond vol met dancebattles, live graffiti performance, skateworkshops, chille beats, drinks and bites en good vibes.

Lees meer

Maastricht aan Zee


Kumulus en Stichting Tout Maastricht -expertisecentrum en projectbureau voor cultuurparticipatie in Maastricht e.o.-organiseerden van maandag 13 t/m donderdag 16 augustus een culturele zomerweek voor kinderen en jongeren. Naast het organiseren van een leuke, actieve vakantieweek was het voornaamste doel om de deelnemers op uiteenlopende wijzen in aanraking te brengen met cultuur.

Lees meer

Gedrukte publicatie resultaten enquêteonderzoek cultuur


De gedrukte rapportage met resultaten van het grootschalige enquêteonderzoek cultuur inclusief een eerste, korte analyse van de Universiteit Maastricht verschijnt in juli 2018. Wilt u ook een exemplaar ontvangen? Mail naar info@toutmaastricht.nl of bel 043-8527053.

Lees meer  

Tentoonstelling 'Under my Skin'


Under my Skin- is een portrettenserie over veerkrachtige jongeren en hun dromen. Een project om de ‘onzichtbaarheid’ van de zwerfjongerenproblematiek in Maastricht aan te kaarten. Dat wat je aan de buitenkant niet kan zien, zit onderhuids, dat zit Under my Skin. Aan de jongeren werd de vraag gesteld na te denken over hun dromen en over de manier waarop ze graag gefotografeerd wilden worden. De wildste ideeën kwamen voorbij: met Friese paarden, als een superheld, met een privéjet, in een bruidsjurk en ga zo maar door. Aan Tout Maastricht de uitdagende taak om alles voor elkaar te krijgen….

Lees meer

Publicatie resultaten enquêteonderzoek cultuur


De resultaten van het grootschalige enquêteonderzoek cultuur zijn vanaf begin 2018 voor iedereen toegankelijk. Zowel digitaal, o.a. op deze webpagina, als in een gedrukte publicatie. Het biedt alle betrokkenen en daarmee de hele stad inzicht voor de toekomst. Zodat vraag en aanbod in stad en regio beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Lees meer  

allengs standvastig


Samen schrijven? Ja het kan! Dat bewijst 'allengs standvastig', alweer de tweede foto-verhalenbundel van uitgeverij Spruijt&Spruyt. Op zondag 19 november om 15.00u zal het team van schrijvers (zes Zuid-Nederlanders en een Vlaamse) in de Hoofdwacht aan het Vrijthof vertellen hoe ze dat gefikst hebben. Niet alleen flarden uit hun verhalen, ook een klein exposé hoe de schrijvers, individualistische zolderkamerdames en -heren bij uitstek, tot deze tweede gezamenlijke bundel zijn gekomen: met vallen en elkaar helpen opstaan.

Lees meer  

Enquêteonderzoek cultuur


Bijna 1 op de 10 Maastrichtenaren van 6 jaar en ouder ontving begin november 2017 een persoonlijke brief met een uitnodiging om deel te nemen aan een grootschalig enquêteonderzoek. Een onderzoek naar cultuurbeoefening, cultuurbezoek en cultuurwaardering. Meedoen kon tot 15 december 2017.

Lees meer  

Ode to Dignity


Ode to dignity (OTD) wil met muziek, film, mode, educatie, beeldende kunst , poëzie en theater aandacht geven aan kinderarbeid in het verleden en heden. Kinderarbeid ver weg maar ook vaak (onbewust) nog heel dichtbij. Ode to dignity wil het verhaal van de kinderen van toen en van nu laten horen.

Lees meer

Week van de Ouderen 2017


Een bruisende week voor en door senioren. Dat is de Week van de Ouderen, die dit jaar van zondag 1 tot en met 8 oktober plaatsvindt op verschillende locaties in Maastricht. Met tientallen activiteiten en evenementen, speciaal voor 55-plussers en bijna allemaal gratis. Maak het mee! Om er voor te zorgen dat iedereen snel iets van zijn gading kan vinden, zijn de activiteiten verdeeld over de categorieën Beweging, Culinair, Ontmoeting, Informatief, Zorg, Kunst & Cultuur en Natuur.

Lees meer

Tentoonstelling FabricAge creatie


Tussen 1 juni en 15 juli 2017 vonden bijna dagelijks in Centre Céramique en diverse buurthuizen in Maastricht meer dan 75 gratis handwerk- en textielworkshops plaats voor de realisatie van de eerste FabricAge creatie. Deze wordt op zondag 10 september 2017 tijdens Het Parcours feestelijk onthuld in een leeg winkelpand in Mosae Forum. Iedereen is welkom om de installatie te aanschouwen, de tentoonstelling met de eindwerken is van zondag 10 t/m 24 september 2017 te bewonderen. Op 10 september kun je ook ter plaatse aansluiten bij de gratis creatieve handwerk- & textielworkshops.

Lees meer  

Expositie ‘Syrian child labour’ van Cigdem Yuksel


Cigdem Yuksel (1989) woont en werkt in Nederland als fotojournalist. Ze is autodidact en werkt veelal in opdracht van de Volkskrant. In mei 2016 reisde ze naar de Turkse stad Gaziantep en maakte een portretserie van Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije, waarvoor ze de Zilveren Camera 2016 ontving. Openingstijden: donderdag,vrijdag en zaterdag van 10.00 - 16.00u

Lees meer

Buiten de lijnen: culturele zomerweek voor jongeren


Theater, dans, muziek & literatuur.. No Way? Jawel! Daag jezelf uit en maak er een zinderende zomer van! Stichting Tout Maastricht organiseerde van 17 t/m 21 juli een zomerweek voor jongeren van 14 t/m 18 jaar met uitdagende workshops op het gebied van theater, dans, muziek en beleving van kunst. Met als doel jongeren kennis te laten maken met verschillende disciplines en Maastrichtse culturele instellingen en waar mogelijk te verdiepen.

Lees meer

Publicatie boek Get Lekkers


Op verzoek van het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt de methodiek van Get Lekkers in een mooi vormgegeven boek vastgelegd. Marijk Greweldinger geeft hiermee haar waardevolle kennis, visie en voorbeeldlessen als het ware aan de stad Maastricht. Het boek wordt op 2 juli 2017 in de Jan van Eyck Academie gepresenteerd.

Lees meer

Ook Limburg zet zich in voor 'Kansen voor alle Kinderen'


Op 8 juni vond er een informatie bijeenkomst plaats over 'Kansen voor alle Kinderen'. Schoolreisjes, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een dagje uit. Het lijkt zo gewoon dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen, maar niet elke ouder kan dit betalen. 1 op de 8 kinderen groeit namelijk op in armoede. Voor de toekomst van het kind, het gezin en uiteindelijk ook de samenleving is het heel belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om mee te doen met leeftijdsgenoten. Daarom slaan Leergeld Nederland, Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp de handen ineen. Samen maken zij het verschil!

Lees meer

FabricAge


Voor het textielproject FabricAge van FASHIONCLASH en Tout Maastricht werden enthousiaste 55+ deelnemers gezocht voor gratis workshops breien, weven en borduren. Tussen 1 juni en 15 juli 2017 vonden bijna dagelijks in Centre Céramique en diverse buurthuizen in Maastricht meer dan 75 gratis handwerk- en textielworkshops plaats voor de realisatie van de eerste FabricAge creatie. Ontworpen door vijf lokale textieldesigners, begeleid door zes ervaren ambacht-experts, gemaakt door de senioren-community en in ruim 250 uur tijd gezamenlijk gecreëerd voor de stad Maastricht.

Lees meer

Expositie 'Door de lens van...'


Jongere en oudere fotografen hebben tijdens het project 'Door de lens van...' favoriete stadsplekken van Maastricht in beeld gebracht. Naast beelden zijn er ook geluidsopnamen, muziek en verhalen opgenomen in een muziekstudio. Er is gewerkt aan een soundscape om meer beleving van het beeld te realiseren en de aandacht voor het moment te vragen. Het succesvol verloop van dit project heeft geresulteerd in een mobiele reizende expositie die tot juni in Woonzorgcentrum Scharwijerveld, Daaldersruwe 93 in Malberg, te zien is.

Lees meer  

Herinneringenkoor voor thuiswonenden met dementie


Omdat de Geheugenkoren in tehuizen zo succesvol zijn, is er nu ook een extramuraal koor gestart voor thuiswonende mensen met dementie en hun partners c.q. mantelzorgers. Op maandag 3 april was de eerste bijeenkomst bij Athos Eet- Maakt- Doet, Athoslaan 12 a, 6213CD in Maastricht. Elke maandag om 15.00 uur zijn deelnemers en mantelzorgers welkom bij Athos. Bij interesse in deelname graag even aanmelden bij Geerte Courtens, mail geerte@toutmaastricht.nl of bel 043-8527053.

Lees meer

Expositie 'Door de lens van...'


Jongere en oudere fotografen hebben tijdens het project 'Door de lens van...' favoriete stadsplekken van Maastricht in beeld gebracht. Naast beelden zijn er ook geluidsopnamen, muziek en verhalen opgenomen in een muziekstudio. Er is gewerkt aan een soundscape om meer beleving van het beeld te realiseren en de aandacht voor het moment te vragen. Het succesvol verloop van dit project heeft geresulteerd in een mobiele reizende expositie die van 9 t/m 11 maart te bezichtigen is in het Kenniscentrum Empowerment Maastricht.

Lees meer  

Expositie 'Door de lens van...'


Jongere en oudere fotografen hebben tijdens het project 'Door de lens van...' favoriete stadsplekken van Maastricht in beeld gebracht. Naast beelden zijn er ook geluidsopnamen, muziek en verhalen opgenomen in een muziekstudio. Er is gewerkt aan een soundscape om meer beleving van het beeld te realiseren en de aandacht voor het moment te vragen. Het succesvol verloop van dit project heeft geresulteerd in een mobiele reizende expositie die op 15 februari 2017 om 15.00 uur geopend wordt in de Hoofdwacht (16, 17, 18 februari tussen 15.00 en 17.00 uur geopend).

Lees meer  

Conferentie: 4 jaar Cultuureducatie met Kwaliteit


De afgelopen vier jaar hebben duizenden basisscholen in Nederland samen met culturele partners gewerkt aan Cultuureducatie met Kwaliteit. Met als resultaat leerkrachten die weer zingen met hun kinderen, ouders die onontdekte talenten bij hun kinderen zien, scholen en culturele instellingen die met succes samenwerken, maar vooral heel veel kinderen die structureel cultuuronderwijs krijgen van groep 1 t/m 8. Bezoekers maken ook kennis met het Maastrichtse cultuureducatie programma Toon je Talent. We laten in het klein zien waar we met de kinderen jaren over doen: individuele begeleiding en intensivering van hun 'culturele carrière' op basis van het eigen talent, dat wakker gekust wordt in de eerste cruciale zintuiglijke jaren. Een kroon op het werk van Kaleidoscoop en Tout Maastricht!

Lees meer  

Lang Leve Kunst. Op weg naar Age Friendly Cultural Cities.


Maastricht is een van de 5 steden die deelneemt aan het programma ‘Lang Leve Kunst. Op weg naar Age Friendly Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Op vrijdag 7 oktober 2016 organiseerde de gemeente Maastricht in samenwerking met Tout Maastricht in dit kader een manifestatie in wijkcentrum Het Ruweel. Een jury, onder leiding van Hedy d’Ancona, bezocht hierbij Maastricht en beoordeelde hoe de stad zich als Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld. Op 23 november weten we of Maastricht zich winnaar mag noemen en de BNG Bank Lang Leve Kunst Prijs, ter waarde van 20.000 euro, in ontvangst mag nemen.

Lees meer

Granny's Finest | Handwerkclub Maastricht


Granny's Finest, samen met Athos Eet-Maakt-Doet en Tout Maastricht nodigen u uit om vanaf 9 november mee te doen met de nieuwe handwerkclub, elke woensdag van 14.00-16.00u in Maastricht! Granny’s Finest is een modemerk waarbij jonge ontwerpers en senioren samenwerken aan handgemaakte producten. Van elkaar leren en gezelligheid spelen hierbij een grote rol. Uiteindelijk zullen de producten in diverse winkels door het hele land te koop zijn. Deelname aan de handwerkclub is kosteloos en vrijblijvend.

Lees meer

Common Knowlegde | 360° subsidies workshop


Common Knowledge (georganiseerd door The Artist and the Others) staat in de maand november in het teken van subsidies. Vragen als “welke subsidiemogelijkheden in de Euregio zijn er, wat is het subsidiebeleid van de gemeente Maastricht en de provincie Limburg, hoe maak ik een crowdfunding campagne (Voor de Kunst) en hoe schrijf ik een subsidieaanvraag”, komen aan bod. Geef je op voor één workshop of de hele reeks.

Lees meer  

De Maastrichtse Jeugd spreekt


De Groote Sociëteit bouwt aan de toekomst van haar verleden. Dit is het motto van de sinds 2010 opgerichte Stichting Groote Sociëteit Jeugd & Cultuur. In kader van het 250-jarig bestaan van de Groote Sociëteit zijn er in de periode 2010-2018 een aantal festiviteiten georganiseerd voor de Maastrichtse Jeugd. In 2016 vindt de editie “De Maastrichtse Jeugd Spreekt” plaats.

Lees meer

Erasmus+ Culture


Erasmus+ Culture is een uitwisselingsproject, waarbij leerlingen in het VO via een buddy over de grens de cultuur van het buurland beleven. Het is een individueel verblijf in het buitenland, zoals bij het Erasmusprogramma. Het uitwisselingsproject biedt een verrijkende ervaring en een boost voor interculturele vaardigheid en talenkennis.

Lees meer

Door de lens van...


'Door de lens van...’ is een cultureel project voor jong en oud in Maastricht. De deelnemende senioren (60+) worden gekoppeld aan middelbare scholieren, waarna men in duo's op pad gaat om de stad te onderzoeken en betekenisvolle plekken te bezoeken. Deze plekken worden met behulp van foto’s en audiomateriaal (bijbehorende geluidsfragmenten en/of verhalen) vastgelegd en verlevendigd. Door middel van deze beelden, geluiden en verhalen wordt gezamenlijk een nieuw verhaal gemaakt; een nieuwe biografie van de stad Maastricht.

Lees meer

LiteraTour | Frankfurter Buchmesse


Op zaterdag 22 oktober kreeg een selectie LiteraTour-deelnemers de unieke kans om hun creatieve producten van de literaire fietstocht op het podium van de Frankfurter Buchmesse te presenteren. Deze bijzondere bijdrage was niet zonder rede: Nederland en Vlaanderen waren namelijk dit jaar gezamenlijk eregast van deze imposante boekenbeurs!

Lees meer

Stad in Gesprek


Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2016 vond het vervolg op de Stadsgesprekken van 2015 -een project van Tout Maastricht en Van Eyck Mirror- plaats. Theatermaker Rita Hoofwijk en masterstudent Architectuur Milan Meeuse hebben hiervoor een installatie ontworpen waarbij een ontmoeting in en voor de stad, tussen haar bewoners werd gecreëerd. Deze bijzondere installatie was te bewonderen bij de Ruiterij in Wyck.

Lees meer

Manifestatie Age Friendly Cultural Cities 2016


Op vrijdag 7 oktober 2016 organiseerde de gemeente Maastricht in samenwerking met Tout Maastricht, Envida en Mosae Zorggroep een feestelijke middag vol optredens, presentaties en enthousiaste verhalen van, voor én met senioren. Deze middag werd georganiseerd in het kader van Maastricht- Age Friendly Cultural City en werd bezocht door een landelijke jury, een afvaardiging van het Fonds voor Cultuurparticipatie en Mevr. Hedy d’ Ancona, als ambassadeur van het programma Lang Leve Kunst.

Lees meer

Geheugenkoren voor ouderen met dementie


Op vrijdag 7 oktober vond tijdens de manifestatie van 'Lang Leve Kunst. Op weg naar Age Friendly Cultural Cities' de première van de documentaire over de Geheugenkoren plaats. Deze bijzondere documentaire is gemaakt door filmmaker Richard Dols. In september 2011 startte Tout Maastricht in verzorgingshuis Klevarie (Envida) het Geheugenkoor, een project van dirigent en muziekdocent Edward Berden. De opzet van het Geheugenkoor is heel eenvoudig. Dementerende senioren zingen (eventueel Maastrichtse) liedjes van vroeger, komen in contact met anderen en worden zo even uit hun dagelijkse beslommeringen gehaald.

Lees meer

Mini Maker Fair


Senioren en jongeren uit Maastricht werden uitgenodigd om hun hobby, talent of ambacht te delen en te tonen. Vanuit het contact en het delen van ambacht en vaardigheden konden zodoende de talenten van senioren ingezet worden ten behoeve van de doelgroep jongeren.

Lees meer

Week van de Ouderen 2016


De Week van de Ouderen 2016 was een bruisende week van, voor en door senioren waarin ‘ontmoetingen’ centraal staan. Hierbij kon men kennismaken met cultuur of een huiskamerontmoeting in de buurt bezoeken. U kon elkaar aan tafel treffen of samen de stad en omgeving ontdekken. Dat deden we van zaterdag 1 t/m 8 oktober met tientallen activiteiten en events verdeeld over zo’n 25 locaties in Maastricht. Divers, spannend en voor ieder wat wils!

Lees meer

Kunst op Straat | uitgesteld tot 2017


Met het project Kunst op Straat wilden we de stad laten kennismaken met straatkunst in al zijn mogelijke vormen. We hadden het voornemen om het project in oktober 2016 te laten plaatsvinden, dat gaat helaas niet door. Zoals het er nu uitziet worden de activiteiten in 2017 hernomen.

Lees meer

Gebouw M is deze zomer beschikbaar!


Grijp nu je kans: Gebouw M is van eind juli tot en met 29 augustus 2016 beschikbaar! Te huur’: maar liefst 800 m² aan verbeelding en kansen. Het gaat om een ‘podium’ voor het culturele veld dat geen eigen vaste plek heeft, op projectbasis werkt, niet structureel georganiseerd is en dat zonder een betaalbare maar rauwe omgeving in Maastricht niet van de grond zou komen. Dus loop jij al een hele tijd rond met een idee en zou je dit dolgraag willen uitvoeren? Laat het ons dan weten en wie weet wordt jouw initiatief deze zomer in Gebouw M gerealiseerd! Daarnaast zijn ook alle ideeën voor na de zomer van harte welkom: Tout Maastricht verzorgt namelijk de programmering nog tot en met september 2017.

Lees meer  

LiteraTour | De fietstocht


Op zondag 17 juli 2016 was het zover: op die zonnige dag hebben de Gouveneur van Limburg dhr. Bovens en de directeur Regio Aachen mevr. Vaessen het officiële startschot gegeven voor de zesdaagse fietstocht (17 tot 22 juli) van Aken naar Frankfurt!

Lees meer

Let's (Ad)dress The People


Let’s (Ad)dress The People is een project van FASHIONCLASH en Tout Maastricht rond traditionele handwerktechnieken en participatie van met name senioren. Dit bijzondere project is ontstaan naar aanleiding van FASHIONCLASH Festival 2016 thema ‘Heritage’ en vond tot en met zondag 3 juli 2016 plaats op Plein 1992, Centre Céramique en Coffeelovers de ANNEX in Maastricht.

Lees meer

Kind, mijn Kind


‘Kind, mijn Kind’ is de titel van een gesamtkunstwerk door fotograaf Theo Derksen (1954), schilder Jos Wigman (1952) en musicus Ernst Jansz (1948). Het werk is in mei 2016 tentoongesteld in Gebouw M op het terrein van de Tapijnkazerne in Maastricht. Middels indringende foto’s en schilderijen werden bezoekers herinnerd aan de Tweede Wereldoorlog. Tevens werden er diverse activiteiten georganiseerd in het kader van de tentoonstelling, specifiek voor jongeren (16+) en studenten. Er werd een koppeling gemaakt en aandacht gevraagd voor actuele onderwerpen, denk aan het huidige oorlogsgeweld (o.a. in Syrië) en de stroom vluchtelingen die daar een gevolg van zijn.

Lees meer

LiteraTour Event Maastricht


Van donderdag 5 mei tot en met zondag 8 mei vond LiteraTour Event Maastricht plaats. Dit evenement was ‘de proloog’ van de grote fietstour in juli, waarbij 25 jongeren uit Nederland, Duitsland en België samen naar Frankfurt hebben gefietst. Het waren vier drukke, leerzame, zonnige en vooral gezellige dagen, waarbij de jongeren van ’s ochtendsvroeg tot ’s avonds laat in de weer zijn geweest met literatuur.

Lees meer

Kumulus komt naar je toe | Huiskamerontmoetingen


Senioren in Maastricht worden steeds vaak benaderd door huisartsen, verpleegkundigen of welzijnswerkers of ze een concert willen bijwonen of aan een andere culturele activiteit willen meedoen. Er blijkt een grote groep senioren te zijn die daarvoor te porren is, maar tegelijkertijd niet weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. Juist daarom worden er door Tout Maastricht en KunstActief Maastricht huiskamerontmoetingen georganiseerd waarbij senioren vernemen aan welke activiteiten zij zoal mee kunnen doen.

Lees meer

Oriëntatiegesprekken in Maastricht


Veel vragen die culturele organisaties, kunstenaars en creatieven hebben zijn niet standaard. Voor een succesvolle loopbaan, moet je je continu blijven ontwikkelen en onderscheidend zijn. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Het is prettig om af en toe met iemand hierover van gedachten te wisselen. Daarom organiseerde Cultuur+Ondernemen samen met Tout Maastricht & The Artist and The Others op 17 maart 2016 gratis oriëntatiegesprekken in Maastricht voor kunstenaars en culturele organisaties die vragen hebben over financieren, loopbaan, marketing of governance.

Lees meer

Vragenlijst Cultuurparticipatie Senioren


In Maastricht doen al veel mensen aan cultuur. Ook senioren. Maar de gemeente hoopt dat de komende jaren nog meer senioren gaan ontdekken wat cultuur hen te bieden heeft. Om beter inzicht te krijgen in de behoefte van senioren aan cultuurparticipatie deed Tout Maastricht in april 2016 een oproep om mee te werken aan het invullen van een vragenlijst.

Lees meer

Common Carnaval


Common Carnaval was een project waarbij oude & nieuwe Maastrichtenaren elkaar romdom het thema carnaval ontmoetten. Zo leidden een tijdelijke carnavalsvereniging en een ontwerp- bouw-, en maakproces van een wagen & kostuums tot ontmoetingen tussen allerei soorten inwoners van Maastricht. Mede doordat belangrijke sociale organisaties en toonaangevende culturele instellingen de handen binnen het project ineen hebben geslagen, zorgde dit voor een knallende Common Carnaval bijdrage aan de beroemde Maastrichtse Vasteloavend optocht van zondag 7 februari 2016!

Lees meer

Vertel & Taal Feest


Op zaterdag 26 september 2015 stond de Hoofdwacht en de Kiosk op het Vrijthof in het teken van het Vertel En Taal Feest. Mensen werden die dag verrast door een bonte mix aan talen en vertellingen door diverse, internationale woordkunstenaars. Meestal mét, maar soms ook zonder woorden.

Lees meer

Lied van de Maas


Koren, harmonieën, fanfares, bands en individuele muzikanten & zangers werden opgeroepen om zich op zondag 13 september 2015 rond 16.00 uur te verzamelen aan de oever van de Maas. Onder aanvoering van klankkunstenaars van Intro werd er vanaf de Servaasbrug in Maastricht gezamenlijk het ‘Lied van de Maas’ gezongen en gespeeld.

Lees meer

Toon je Talent


Samen met Kaleidoscoop (cultuureducatie) werkt Tout Maastricht aan het verder ontwikkelen en duurzaam verankeren van het unieke programma Toon je Talent dat vanaf 2011is opgezet. Toon je Talent biedt kinderen de kans om hun verborgen talent te ontdekken en verder te ontwikkelen. Het project is opgebouwd als een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs.

Lees meer

Kick-off Toon je Talent in het vmbo 2


'Toon je Talent' is een uniek project dat de jeugd in staat stelt om hun talent te ontdekken en te ontwikkelen. Op dit moment nemen 18 basisscholen deel aan dit project. Talentontwikkeling stopt echter niet na groep 8 van de basisschool. Er is dan ook een grote behoefte om de talentontwikkeling, die is ingezet bij kinderen van 2-12 jaar, verder uit te bouwen in het voortgezet onderwijs. Met ingang van schooljaar 2015-2016 zijn Vmbo Maastricht en Kumulus daarom gezamenlijk intensief aan deze doorlopende leerlijn gaan werken waarbij leerlingen van kunstdocenten leren, zowel op school als bij de verschillende culturele instellingen in Maastricht.

Lees meer

De Parade


Voor het theaterproject 'De Parade' werden mensen gezocht die affiniteit hebben met theater en beweging. Na twee auditierondes zijn de deelnemers, zowel ervaren spelers als amateurs - uit alle leeftijdscategorieën, begin maart 2015 met een uitgebreide workshop begonnen waarbij zij kennis maakten met bewegingstheater. De voorstelling werd in de zomer vormgegeven en o.a. tijdens het festival Musica Sacra Maastricht (september 2015) en de Nederlandse Dansdagen (oktober 2015) gepresenteerd. Het project stond onder de leiding van regisseur en choreograaf Jan van Opstal.

Lees meer

Stadsgesprekken


In opdracht van de gemeente Maastricht organiseerden Tout Maastricht en Van Eyck Mirror een eerste fase van het betrekken van burgers bij beleidsontwikkeling en opstellen van een innovatieagenda cultuur in de vorm van stadsgesprekken. Verspreid over vijf dagen werden er van woensdag 24 juni tot en met woensdag 8 juli 2015 in verschillende stadsdelen van Maastricht wandelingen georganiseerd, waarna men tijdens een gezellige samenkomst met elkaar in gesprek ging over de volgende vragen: “Welke creativiteit wil je om je heen? Welke ideeën heb je bij een nieuwe culturele koers? In wat voor een stad wil je eigenlijk wonen?".

Lees meer

Jeugdcultuurfonds Limburg


“Kunst is een vriend die je nooit in de steek laat”. Het Jeugdcultuurfonds maakt actieve cultuurdeelname voor alle kinderen mogelijk. Het fonds richt zich op het wegnemen van de financiële drempels voor kinderen en jongeren. Ook Tout Maastricht ondersteunt dit initiatief. Tot en met 2017 wordt er met behulp van financiële steun van de Gemeente Maastricht, de Stichting Elisabeth Strouven en de Rabobank Maastricht en omstreken geïnvesteerd in het fonds.

Lees meer