IMG_3013.jpg

3-daagse Hiphopretraite “De verborgen stad”

Hiphopweekend in Tongeren voor jongeren uit de euregio

In het kader van het euregionale hiphopfestival Hip Hub Hooray dat in september plaats zal vinden rondom de voormalige legerkazerne Ambiorix in Tongeren, organiseert Tout Maastricht in het derde weekend van die maand een Hiphopretraite voor jongeren uit de hele regio.

De retraite is een inspiratieweekend waarbij jongeren uit krachtwijken uit o.a. Hasselt, Luik, Heerlen, Genk en Maastricht samenkomen in Tongeren om te werken aan nieuwe vaardigheden onder leiding van grote meesters uit de hiphopscene. Jonge talenten binnen de hiphopscene krijgen daar de mogelijkheid om een artistiek hoogwaardig programma, muziek en tekst, dans, beeldend en fashion, te volgen dat precies is toegesneden op hen mogelijkheden te bieden hun talent te ontwikkelen.

Het weekend heeft een filosofisch karakter. Door urban motivational speakers worden de jongeren uitgedaagd om na te denken over de vraag: “wie ben ik? En wat heb ik de wereld te bieden?”

Hiphop is bij uitstek een genre dat op straat wordt beoefend, maar het is te weinig zichtbaar voor het grote publiek. Het hiphopfestival in Tongeren zet de stroming in de kijker. Het retraiteweekend zorgt voor de verbinding met de jongeren uit de wijken.

Na het weekend worden de jongeren die voorheen solo opereerden, opgenomen in de, weliswaar informeel georganiseerde, hiphopscene van zijn thuisstad. De jongeren worden uitgenodigd om een optreden te verzorgen tijdens de Nederlandse Dansdagen.

HipHopretraite is niet het eerste project voor kwetsbare jongeren dat Tout Maastricht organiseert. De netwerkorganisatie met Maastrichtse roots zet zich met diverse projecten in voor een stimulerend cultureel klimaat voor jongeren uit de eurregio.