Door de lens van...

Een cultureel participatieproject voor jong en oud.

Het project was gericht op het samenbrengen van jonge en oude Maastrichtenaren, die samen op ontdekkingsreis gingen naar betekenisvolle plekken in de stad. Deze plekken werden door middel van foto’s en geluiden vastgelegd.

Door deze beelden en verhalen werd er gezamenlijk een nieuwe verhaal, een nieuwe biografie van de stad, gemaakt. Het eindresultaat bestaat uit een tentoonstelling me soundscapes. Een beeldende presentatie met ondersteuning van geluid uitgevoerd in een houten frame. Geluid geeft meer diepte en beleving aan het beeld en vraagt de aandacht voor het moment.

De geluidsopnamen zijn gemaakt in de Kerani Music Studio onder professionele begeleiding van Arna Op den Camp. Zo heeft iedereen een volmaakt eigen geluid bestaande uit bijvoorbeeld het vertellen van een verhaal, voordragen van een gedicht eventueel ondersteund met muziek.

Het succesvol verloop van dit project heeft geresulteerd in een mobiele reizende expositie die op de volgende plekken in Maastricht te zien is:

Kumulus
Herbenusstraat 89 op 10 februari vanaf 13.30 uur.
Hoofdwacht
Vrijthof 25 van 15 t/m 18 februari,15.00 tot 17.00 uur.
Kenniscentrum Empowerment Maastricht
Franciscus Romanusweg 52 van 9 t/m 11 maart.

De officiële opening van de expositie op 15 februari in de Hoofdwacht was drukbezocht. RTV Maastricht was erbij en maakte mooie opnames, te zien vanaf 2.09 min. Klik op deze link.

Check ook de Facebook pagina van het project!

De expositie is opnieuw te bezichtigen vanaf 5 april 2017 bij AZM Herstelzorg in Maastricht.

Fotoexpositie_Door_de_lens_2017_bron_Tout_Maastricht_3_.jpeg
EXPO.jpg


Het project is uitgevoerd in de periode oktober 2016 t/m januari 2017. Zowel een groep senioren als scholieren (3de jaars VMBO) hebben aan het project deelgenomen. In de maanden november en december zijn de senioren wekelijks bij elkaar gekomen. De scholieren hebben 2 middagen meegedaan. Hun deelname paste binnen het programma Toon je Talent in het VMBO.

Het project is artistiek begeleid door Hetty van der Velden. Voor het onderdeel jong en oud is samenwerking gezocht met het project Toon je Talent van Kaleidoscoop. Begeleider van de scholieren was fotograaf Nico Bastens. Projectcoördinatie lag bij Tout Maastricht (Geerte Courtens, geerte@toutmaastricht.nl).

Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Maastricht en stichting Tout Maastricht.

IMG_6840_b.jpeg