FabricAge

Succesvolle pop-up ateliers: senioren dragen steekje bij aan textielcreaties

Donderdag 1 juni 2017 startte het grootschalige participatieproject FabricAge, waaraan meer dan 150 senioren hebben deelgenomen. Er werden enthousiaste 55+ deelnemers gezocht voor gratis workshops breien, weven en borduren. Deelnemers gingen samen met textieldesigners en ambacht-experts aan de slag. Het leren van nieuwe technieken, het opdoen van vaardigheden, maar ook het hebben van plezier en gezelligheid stonden daarbij centraal.

FABRICAGE_2017_VERKLEIND_05.jpg
FABRICAGE_2017_VERKLEIND_09.jpg

Fotograaf: Karen Kikkert

Binnen FabricAge staan cultuurparticipatie van senioren, kennisoverdracht tussen verschillende generaties en 'vergeten' handwerktechnieken centraal. Tot en met 15 juli 2017 vonden bijna dagelijks in Centre Céramique en diverse buurthuizen in Maastricht (Trefcentrum Wittevrouwenveld, Scharwyerveld en Centre Manjefiek Malberg) meer dan 75 gratis handwerk- en textielworkshops plaats voor de realisatie van de eerste FabricAge creatie. Ontworpen door vijf lokale textieldesigners, begeleid door zes ervaren ambacht-experts, gemaakt door de senioren-community en in ruim 250 uur tijd gezamenlijk gecreëerd voor de stad Maastricht.

Uitgangspunt voor het ontwerp van de eerste FabricAge creatie is de stad Maastricht; de verschillende wijken en de diversiteit aan inwoners, maar juist ook de kracht van verbinding en samenhang. Het eindresultaat is een spraakmakende installatie bestaande uit enkele op zichzelf staande textielcreaties. Het eindresultaat wordt feestelijk onthuld tijdens Het Parcours, de opening van het culturele seizoen in Maastricht op 10 september 2017. FASHIONCLASH & stichting Tout Maastricht willen vervolgens de textielcreaties, elk uniek, bijzonder en van hoogstaande kwaliteit, aanbieden aan culturele instellingen van Maastricht om zo de optimale verbinding te leggen tussen cultuur, creativiteit & (senioren-) community in Maastricht.

FA_collage_maakproces.jpg

Fotograaf: Karen Kikkert & Sem Shayne

FA_logoreeks.jpg


Het project werd mede mogelijk gemaakt door:

Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt vernieuwende initiatieven die actieve deelname aan cultuur teweegbrengen. Maastricht was een van de eerste steden die van start ging met het programma ‘Lang Leve Kunst. Op weg naar Age Friendly Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Met het programma moedigt het Fonds steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen op peil te houden en te verduurzamen. Het Fonds ziet dat deelname aan culturele activiteiten door ouderen van grote waarde is. Het houdt hen vitaal en vergroot hun welzijn. Gemeente Maastricht, Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof, Prins Bernhard Cultuurfonds, Centre Céramique, Coffeelovers en welzijnsorganisatie Trajekt.