Kick-off Toon je Talent in het vmbo 2


Sinds het schooljaar 2015-2016 werken VMBO Maastricht en Kaleidoscoop intensief samen. Deze samenwerking vormt een goede basis voor het gezamenlijk ontwikkelen van de doorlopende leerlijn Toon je Talent in het vmbo, waarbij leerlingen zowel leren van kunstdocenten op school als bij de verschillende culturele instellingen in Maastricht. De overkoepelende doelstelling wordt gevormd door leerlingen de kans te geven om op vmbo-niveau eindexamen in de kunstvakken te doen.

De leerlingen van het 1e leerjaar maken hierbij een keuze voor een lessenserie bestaande uit verschillende workshops zoals: kunst en techniek, mode tekenen, geluid op beeld, het bespelen van een instrument, theatersport en beeldhouwen. Het thema “hoe zet ik mijn talent in binnen de latere beroepspraktijk?" staat hierbij centraal.

In het 2e leerjaar gaan de leerlingen aan de slag met het thema “hoe werkt een kunstenaar?”
De leerlingen brengen hierbij een bezoek aan twee culturele instellingen in Maastricht zoals:
Opera Zuid, Toneelgroep Maastricht, Project Sally,Bonnefantenmuseum, Kumulus, Muziekgieterij, Theater aan het Vrijthof en Marres. Vervolgens gaan zij gedurende tien weken aan de slag met een eigen kunstwerk. Deze kunstwerken worden tentoongesteld binnen de verschillende culturele instellingen in Maastricht.

Vanaf het schooljaar 2016-2017 zal Toon je Talent ook in het 3e leerjaar van het vmbo ingezet worden. De leerling is hier zelf de kunstenaar. De leerlingen gaan in samenwerking met professionele kunstenaars aan de slag met het creëren van bijvoorbeeld een toneelstuk, film of modeshow. Ze laten zich hierbij inspireren door professionele kunst evenementen in Maastricht zoals de Museumnacht of FASHIONCLASH.

Toon je Talent in het vmbo wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Tout Maastricht.
  • Klik hier voor een beeldfragment over Toon je Talent vmbo (vanaf 3.33min)
Toon_Je_Talent_KOM_2016_kopie.jpg