Let's (Ad)dress The People

Een modebewuste workout voor senioren crea bea's


Grote kans dat u ze in de maand juni heeft gezien toen u een wandeling maakte over plein 1992 of toen u een bezoekje bracht aan Centre Céramique: tientallen senioren die druk in de weer waren met felgekleurde meters springtouw, repen stof of glinsterende kraaltjes.
Deze gedreven crea bea’s maakten deel uit van het project Let’s (Ad)dress The People: een project van FASHIONCLASH en Tout Maastricht rond traditionele handwerktechnieken en participatie van met name senioren. Dit bijzondere project is ontstaan naar aanleiding van FASHIONCLASH Festival 2016 thema ‘Heritage’ en vond tot en met zondag 3 juli plaats op Plein 1992, Centre Céramique en Coffeelovers de ANNEX in Maastricht.

Sinds de aftrap van het project op woensdag 2 juni hebben textieldesigners Floor Nijdeken, Jolijn Fiddelaers (IXX Creates), Maartje Boer en Suzanne Vaessen (STRIKKS) samen met ervaren ambachtsbuddy’s en de deelnemende senioren de gehele maand juni aan unieke textielcreaties gewerkt. Hierbij was de openbare ruimte van Centre Céramique speciaal ingericht als een tijdelijk pop-up atelier waar gedurende wekelijkse workshops fanatiek gewerkt werd.

Volgens de designers en ambachtsbuddy’s barstten de deelnemende senioren van de energie en lieten zij zien dat ze allesbehalve klaar zijn om achter de geraniums te gaan zitten. Zo werden er repen stof gescheurd alsof het een full-body workout was en werd er gemotiveerd meegedacht over nieuwe creatieve mogelijkheden. Ook de deelnemers gaven aan dat ze het fantastisch vonden om hun vaardigheden op deze manier door te geven en iets kunstigs bij te dragen aan Maastricht. Het was volgens een deelneemster veel meer dan puur een workshop volgen; op een hele natuurlijke wijze werden er verbindingen gelegd, waarbij men elkaar ontmoette, inspireerde en nieuwe technieken leerde.

De artistieke resultaten van het project waren tijdens het FASHIONCLASH Festival van 30 juni t/m 3 juli te zien op Plein 1992. Iedereen was uitgenodigd om de creaties te aanschouwen, maar ook om ter plaatse aan te sluiten bij een van de teams en daadwerkelijk mee te werken!