37d601_0c6e358162f1418da9e9a9891e7a0484mv2.jpg

Ode to Dignity

Ode to Dignity vraagt aandacht voor kinderarbeid en zet kinderrechten in perspectief. Met muziek, educatie, beeldende kunst, mode, poëzie, theater, lezingen en debat wordt een ode gebracht aan de toekomst van waardigheid, met als hoogtepunt een muzikale manifestatie onder leiding van componist Merlijn Twaalfhoven. Centraal staat de vraag: wat kunnen en moeten we doen om de naleving van kinderrechten en daarmee de toekomst van alle kinderen te verbeteren?

Kinderarbeid: dichtbij of ver weg?

In 1874 werd de Kinderwet van Van Houten aangenomen. Die wet verbood dat kinderen onder 12 jaar werkten in werkplaatsen en fabrieken. Ook Maastricht heeft een verleden met kinderarbeid. In de glasfabriek van Petrus Regout brandden de ovens dag en nacht, werkten twee ploegen elk twaalf uur en liepen kinderen midden in de nacht door de stad om met hun werk te beginnen. Meer dan 25 jaar(!) later was Maastricht de laatste stad in Nederland waar kinderarbeid werd afgeschaft; hier was eerst nog de invoering nodig van de schoolplicht tot 12 jaar in 1901. Op veel plekken in de wereld kunnen

kinderen helaas alleen nog maar dromen van die verandering en is ons verleden hun dagelijkse praktijk.

Kinderrechten nu: hoe staan we er voor?

Ode to Dignity toont universele verhalen van kinderen; hun rechten, kansen en toekomstperspectief. Hoe zijn de rechten van het kind verankerd in welvarende landen als Nederland, zowel in wetgeving als met wetshandhaving? Is het recht op culturele ontplooiing hier voldoende geborgd? Anders gezegd: leveren we voldoende inspanningen om kinderen uit te rusten met 21e eeuwse vaardigheden? Wat kunnen wij daarbij leren van anderen? Ode to Dignity is een oproep aan beleidsmakers, professionals én publiek om te luisteren en te kijken, te horen en te zien, te reflecteren op én in actie te komen voor het recht van elk kind op culturele ontplooiing. In de stad waar kinderarbeid als laatste werd afgeschaft, zetten Maastrichtse cultuurmakers de toekomst van kinderen hernieuwd op de agenda.

Manifestatie op 29 oktober 2017

Samen met honderden Maastrichtenaren werken we aan de Ode-to-dignity-manifestatie op 29 oktober 2017 op het Herdenkingsplein in Maastricht. Maastrichtse cultuurmakers, zowel professioneel als amateur, verklanken de roep universele kinderrechten. Lees meer / doe mee!

Ode to Dignity roept alle Maastrichtse musici op zich hard te maken voor het recht van ieder kind op culturele ontplooiing

Alle Maastrichtse musici, amateur en professional, zijn van harte welkom om aan deze bijzondere manifestatie deel te nemen. Het biedt musici een unieke kans om aan een geëngageerde compositie te werken én culturele ontplooiing voor kinderen veilig te stellen.

Voor oefenschema’s, partituren, meer informatie en aanmelden:

www.odetodignity.com/meedoen-nl

Ode to Dignity presenteert: expositie ‘Syrian child labor’ van Cigdem Yuksel

Cigdem Yuksel (1989) woont en werkt in Nederland als fotojournalist. Ze is autodidact en werkt veelal in opdracht van de Volkskrant. In mei 2016 reisde ze naar de Turkse stad Gaziantep en maakte een portretserie van Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije, waarvoor ze de Zilveren Camera 2016 won.

Ode to Dignity logo
10-00002954.jpg Schermafbeelding_2017-08-03_om_11.54.03.png

Wilt u als partner ook een bijdrage leveren aan dit bijzondere project en waardevolle thema?
Neem dan contact op met Tout Maastricht via 043-8527053 of stuur een email naar laura@toutmaastricht.nl