De Parade

Een project waar Maastrichtenaren elkaar (echt) ontmoetten

In Maastricht woont de geboren en getogen Maastrichtenaar naast de ingevlogen student. En de forens fietst er tussendoor. We bewegen naast elkaar, we schuren, we botsen, maar echt kennismaken doen we niet.

In het project De Parade kwamen deze verschillende mensen mét elkaar in beweging. Letterlijk!
De Parade was een bewegingstheatervoorstelling door jong, oud, ervaren en onervaren spelers en dansers. Het stuk ging over de verschillende optochten waar een mens in zijn leven deel van kan uitmaken. Want, hoe kunnen we elkaar beter leren kennen dan door samen in een parade te tonen wie we zijn? Dit is onze stad, dit zijn onze straten, hier vieren we, rouwen we, hier demonstreren we, hier zijn we.

Het stuk is in de zomer 2015 ontwikkeld en werd o.a. tijdens het festival Musica Sacra Maastricht in september en als randprogrammering tijdens de Nederlandse Dansdagen in oktober gepresenteerd. De voorstellingen vonden plaats in Gebouw M op het terrein van de Tapijnkazerne, de voormalige parkeergarage van militaire vrachtauto's - een gebouw dat op zich al volop inspiratie voor de makers en spelers bood!

De_Parade2015_LR_Hans_van_Eijsden_1.jpg

Fotograaf: Hans van Eijsden (2015)

Deelnemers
Naar aanleiding van een open oproep in het begin van 2015 hebben twee audities plaatsgevonden. Hieruit is een kerngroep van ongeveer 30 personen met zeer diverse achtergronden ontstaan. Zij namen deel aan een uitgebreide workshop waarbij zij kennis maakten met bewegingstheater. Professionele en semi-professionele spelers en amateurs kwamen hier bij elkaar. De groep repeteerde twee avonden per week en werden op trajecten aangevuld door individuele spelers en groepen, waardoor er in totaal zo'n 65 personen betrokken waren.
Enkele spelers over wat hen bewoog in dit project


Artistiek team
De productie werd professioneel begeleid door choreograaf en regisseur Jan van Opstal (57). Hij is gespecialiseerd in bewegingstheater en theatervoorstellingen op locatie, zoals Dwars door Maastricht (2012), een stuk met amateurs en professionals over het effect van de A2 tunnelbouw op het dagelijkse leven van de mensen in de wijk. Van Opstal werd ondersteunt door danser en regieassistente Jacqueline Kerkhof (48). Dansdocente en danseres Janouke Goosen (28) werkte met de deelnemers aan techniek en precisie.

  • Productie: Dans Compagnie Limburg & Tout Maastricht
  • Artistiek team: Jan van Opstal, Jacqueline Kerkhof, Janouke Goosen
  • Eindregie: Jan van Opstal
  • Regieassistentie: Silke van Kamp
  • Geluidsontwerp: Thomas van Opstal
  • Kostuumontwerp: Katja Kammann, Lena Tiffert


Partners

De Parade
is een coproductie van Dans Compagnie Limburg met Tout Maastricht, naar het idee en onder leiding van Jan van Opstal. Met veel dank aan de partners Musica Sacra Maastricht, de Toneelacademie Maastricht, Toneelgroep Maastricht, het VSBfonds, het Huis voor de Kunsten Limburg/Provincie Limburg, Toneelhuis LFA, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, het Cultuurparticipatiefonds Limburg, de Stichting Kanunnik Salden Nieuwenhof, MEC Studio, Thomas van Opstal, Het Laagland, Kumulus en Sjoen Graas.

logoreeks_partners_DParade.jpg