2011-2013

In 2011 werd de gemeente Maastricht door Stichting Elisabeth Strouven gevraagd om voor de jaren 2011-2013 een programma te ontwikkelen voor een extra impuls in het bereiken en activeren van iedere Maastrichtenaar op het gebied van kunst & cultuur. Enkele hoogtepunten van deze periode werden gevormd door de volgende projecten:

Met de grote zichtbaarheidscampagne ‘zing, dans, maak, speel, schrijf….en bewonder’ probeerde Tout Maastricht van 2011 t/m 2013 de grote, diverse groep aan cultuurliefhebbers en bewonderaars in zijn geheel te vangen én zichtbaar te maken. Daarnaast hielp de campagne ook draagvlak te creëren voor Maastricht kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Helaas is die titel niet verkregen, maar de (grensoverschrijdende) dynamiek die ontstond, is van onschatbare waarde gebleven.

Toon je Talent is een cultuureducatie project waarbij kinderen van 4 tot 12 jaar kennismaken met verschillende disciplines, zoals muziek, dans, toneel, beeldende vorming, erfgoed en kennismedia. Sinds de start in 2011 focust het project zich op een actieve deelname van het kind, stelt het kind centraal en kiest voor de waardevolle eerste fase van de culturele loopbaan. Toon je talent is uitgegroeid tot een succesvol programma, dat anno 2016 zelfs is ingebed in de reguliere werkwijze binnen de cultuureducatie.

Verder vond op vrijdag 27 januari 2012 het feestelijke project Maastricht Bells plaats. In het kader van het 50-jarig bestaan van het Conservatorium Maastricht werd door ongeveer 1.750 kinderen de compositie Maastricht Bells uitgevoerd. Met behulp van vele handbellen en kerkklokken klonk om 11.30u op het Vrijthof de zogeheten ‘wake up call van Maastricht’, geschreven door studenten van het Conservatorium.

Met het organiseren van Ook Jij! in 2013 wilde Tout Maastricht een klimaat scheppen waarin jongeren binnen bestaande structuren én via nieuwe initiatieven hun culturele passie blijvend konden vormgeven. ‘Ook JIJ!’ is een platform dat jongeren faciliteert in de ontwikkeling van hun talent & creativiteit. Het jongerenfestival Ook jij! dat in december 2013 in de Muziekgieterij georganiseerd werd door, voor en mét jongeren kreeg ook in 2014 een succesvol vervolg.

  • Voor het gehele overzicht van het programma Tout Maastricht in de periode 2011 t/m 2013, verwijzen wij u door naar ons drie jarenverslag dat hier te downloaden is.