2014

In de Winter Anti Depression Show onderzocht Marres met een groep vormgevers en kunstenaars de mogelijkheid om onze zintuigen en metabolisme een tijdelijke oppepper te geven. Zo ontwikkelde het team in januari 2014 een Art Resort, waarin bezoekers werden ondergedompeld in uiteenlopende zintuiglijke ervaringen.

Het project Gein Kunst Aon was opgezet om jongeren van het Terra Nigra praktijkonderwijs te betrekken bij het culturele leven in Maastricht. Acht leerlingen gingen hierbij vijf keer naar het Bonnefantenmuseum om op basis van de bezoeken een afsluitende activiteit op school te organiseren. Tijdens deze museumbezoeken leerden zij over het museum als bedrijf en als beroep. Het project beleefde in 2014 zijn tweede, iets aangepaste, editie.

Daarnaast danste, maakte, speelde, schreef… en bewonderde Tout Maastricht tijdens de grenzenoverschrijdende Week van de Amateurkunsten van 17 t/m 25 mei 2014. Duizenden mensen die in hun vrije tijd aan kunst doen, kwamen die week samen op binnen- en buitenpodia, er vonden openbare repetities plaats, je kon exposities bezoeken en er deden zich allerlei kunstzinnige ontmoetingen voor. Tout Maastricht faciliteerde hierbij het amateurkunstenveld op diverse manieren.

Verder organiseerden KunstActief/Tout Maastricht in de maanden juli & augustus 2014 voor het derde jaar op rij een reeks gratis toegankelijke Tout Maastricht in het Stadspark-concerten. Anders dan bij eerdere edities vonden de optredens niet meer plaats bij de Boompjes in het Stadspark, maar in of bij Gebouw M op het terrein van de Tapijnkazerne.

Tijdens de Week van de Ouderen van 1 t/m 8 oktober 2014 was er specifiek aandacht voor 65-plussers met talent, voor senioren in de kracht van hun ‘culturele carrière’, maar ook voor ouderen die met kunst en cultuur hun leven kunnen verrijken. Een van de meer dan 50 activiteiten was de productie 65+ Alive & Kicking, een theatrale performance met een persoonlijk documentair karakter. Hierin speelden de finalisten van de culturele talentenjacht 65+talent de hoofdrol.

Tenslotte liet de miniserie Bianca in de Buurt op RTV Maastricht zien we hoe buurtbewoners uiteenlopende zaken rondom het plaatsen van een bankje proberen op te lossen. De makers hebben zich laten inspireren door verhalen uit de buurt. Vele Maastrichtenaren hebben met plezier aan de productie meegewerkt door mee te spelen, te figureren of hun huis ter beschikking te stellen.