Iedereen TOUT mee

Laura_TM.jpg

Het verhaal van Laura.

Onder het motto ‘Iedereen Tout mee’ delen we graag bijzondere, persoonlijke verhalen van mensen die op diverse wijzen betrokken zijn bij Tout Maastricht. In deze rubriek komen onder andere teamleden, vrijwilligers, participanten en partners van onze stichting aan het woord. Deze week deelt projectmedewerker Laura Selvi haar verhaal met ons.

Laura draagt binnen Tout Maastricht bij aan de organisatie en productie van diverse projecten, zoals Ode to Dignity (2017), Maastricht Aan Zeeen het Hip Hub Retreat. Wanneer we haar vragen naar de meest bijzondere ervaring binnen het werk geeft Laura aan dat ze dit toch wel moeilijk kiezen vindt. Ze kan namelijk zoveel mooie momenten bedenken. Desondanks zijn de meest bijzondere momenten vooral wanneer ze merkt dat een project voor zowel de participant als de organisatie geslaagd is. Laura: “Dit is meestal goed af te leiden aan de mate waarin er gelachen wordt en het humeur dat er heerst, haha!” Verder kan Laura de fijne reacties van participanten enorm waarderen. Uitspraken als ‘Ik heb enorm genoten, dankjewel voor alle goede zorgen’ en ‘knappe, ontroerende en sterke uitvoering’ blijven haar dan ook nog lang bij.

Volgens Laura wordt de waarde van Tout Maastricht mede gevormd door de behulpzame en goedwillende professionals die zich inzetten om iedereen de kans te bieden om te participeren binnen de culturele wereld. “Het belang van de participant staat altijd voorop en dat vind ik erg mooi om mee te maken.” Laura hoopt dan ook dat Tout Maastricht in de toekomst nog veel inspirerende projecten voor uiteenlopende doelgroepen mag organiseren. “In mijn ogen is dit namelijk iets dat de stichting zeer goed kan", aldus Laura.


Het volgende bijzondere mens dat haar verhaal met ons deelt, is Christien Pierik. Christien is werkzaam als klassenassistente in het speciaal onderwijs en houdt daarnaast van koken en wandelen. Ook haalt ze veel plezier uit tuinieren en leuke dingen doen met haar mooie gezin. Naast deze fijne bezigheden maakte Christien ook nog tijd om ons als vrijwilliger te ondersteunen bij Maastricht Aan Zee. Hierbij heeft ze onder andere de spellen en activiteiten bij de junior-versie begeleid, geholpen met het eten en het invullen van vrije momenten. Maar bovenal heeft ze samen met de deelnemers en andere begeleiders veel plezier beleefd.

Christien omschrijft de betekenis van het project Maastricht aan Zee met de volgende indrukwekkende woorden: “In harmonie en verbinding met elkaar iets moois creëren en tot uiting brengen. Het ontmoeten van elkaar op deze manier is zowel voor volwassenen als kinderen betekenisvol. Het is een mooie gelegenheid om onbekende mensen te leren kennen. Na een week ontstaan er nieuwe vriendschappen en mooie ervaringen. Waardering voor elkaar speelde hierbij de grootste rol. Hiernaast stond het kind centraal en konden alle kinderen zich écht kind voelen.”

De betrokkenheid en waardering voor en naar elkaar gedurende het project zijn aspecten die Christien in het bijzonder zijn bijgebleven. Ze vindt het dan ook van belang dat deze creatieve en culturele activiteiten blijven bestaan en toegankelijk blijven voor alle kinderen.

image-2018-08-28.jpg

Het verhaal van Christien.

Tout Maastricht wenst ze in het kader daarvan het volgende toe: “Blijf jullie ontwikkelen en creëren op cultureel vlak voor alle leeftijden en doelgroepen. Ga op zoek naar nieuwe uitdagingen en blijf als team samen sterk staan!”

Christien vult tenslotte aan dat ze dankbaar is dat ze bij Maastricht aan Zee betrokken mocht zijn en dit project heeft mogen meemaken. Nou Christien, die dankbaarheid is geheel wederzijds. Dank voor jouw bijzondere, warme bijdrage!


Hans_in_actie.jpg

Het verhaal van Hans.

Hans van Eijsden is freelance fotograaf en beheerder/redacteur/ fotograaf van de website Maastricht Lokaal, daarnaast is hij mede redacteur en co-fotograaf van het Jaarboek Maastricht. In zijn vrije tijd doet hij graag aan tuinieren en wil hij ook nog wel eens zijn racefiets van stal halen. Verder leest hij graag een boek met op de achtergrond een passend muziekje zoals Sigur Ros, Antony and the Johnsons, Damien Rice, Jeffrey Foucault, Tindersticks etc. waarmee hij wil aangeven dat muziek luisteren ook een van zijn favoriete bezigheden is.

Van de stadsparkconcerten op de zondagmiddag, de week van de ouderen, het tijdelijk in gebruik nemen van Gebouw M voor culturele activiteiten, stadswandelingen met gesprekken over cultuur, Alive and Kicking, Talentenjacht voor 65+ tot aan stoepkrijtwedstrijden, het project Ode to Dignity en onlangs nog tijdens Maastricht aan Zee; in de afgelopen jaren is Hans bij vele projecten van Tout Maastricht betrokken geweest. Zijn rol daarbij was voornamelijk het vastleggen op beeld van de diverse activiteiten, waarbij hij probeert met de foto een zo groot mogelijk deel van het verhaal te vertellen.

Voor nu belicht hij het meest recente project Maastricht Aan Zee. Volgens Hans zorgde deze activiteit in mum van tijd voor een verbinding tussen jeugdigen waarvan het gros elkaar nog nooit van te voren had gezien. Met name bij de jongste deelnemers werden er in no time vriendschappen gemaakt en trokken kinderen die elkaars taal niet of nauwelijks spraken als zijnde vanzelfsprekend met elkaar op om te spelen, te genieten en samen te werken aan iets moois. Het moment dat hem gedurende die week het meeste is bijgebleven, was tijdens een wandeling waarbij ze langs de open keuken van een restaurant liepen en een jongen uit de groep afkomstig uit Afghanistan plots stopte en zei: “Ik ruik mijn vaderland”.

Hans ziet Tout Maastricht als een verbinder voor iedere inwoner van de stad, waarbij cultuur natuurlijk hoog in het (Tout) vaandel staat. Hij hoopt dan ook dat de stichting door mag gaan om als spil te fungeren binnen de stad om cultuur en culturele activiteiten voor iedere inwoner te begeleiden en om mensen te blijven inspireren om zich met elkaar te verbinden op welke manier dan ook.

Namens het hele team van Tout Maastricht willen wij jou enorm bedanken voor jouw prachtige foto’s, waardevolle betrokkenheid en de fijne samenwerking.