Stadsgesprekken

Kunst, cultuur en creativiteit zijn belangrijk voor Maastricht. De stad heeft volop kansen om zich verder te ontwikkelen en nieuwe wegen in te slaan. Om creativiteit meer ruimte te geven. Samen met alle betrokkenen wil de gemeente een nieuwe koers uitzetten. Ook met de burgers van Maastricht.

Tout_Maastricht_Stadsgesprekken_fotograaf_Hans_van_Eijsden_1.jpg

Fotograaf: Hans van Eijsden

In opdracht van de gemeente Maastricht organiseerden Tout Maastricht en Van Eyck Mirror een eerste fase van het betrekken van burgers bij beleidsontwikkeling en opstellen van een innovatieagenda cultuur in de vorm van stadsgesprekken. Verspreid over vijf dagen werden er van woensdag 24 juni tot en met woensdag 8 juli 2015 in verschillende stadsdelen van Maastricht wandelingen georganiseerd, waarna men tijdens een gezellige samenkomst met elkaar in gesprek ging over de volgende vragen: “Welke creativiteit wil je om je heen? Welke ideeën heb je bij een nieuwe culturele koers? In wat voor een stad wil je eigenlijk wonen?".

Stadsgesprekken door middel van wandelingen

We organiseerden in de vijf stadsdelen van Maastricht een vijftiental stadsgesprekken met daaraan voorafgaand een wandeling onder leiding van een creatieve gids. Tijdens de wandelingen (circa 45 minuten) bespraken en ontdekten we wat ‘creativiteit’ zoal in kan houden. We wisselden van gedachten over de vraag op welke manieren mensen creatief bezig zijn of willen zijn. De wandelingen eindigden in het verzamelen en bespreken van alle mogelijke beelden en ideeën die er waren. Lekker buiten en onder het genot van een hapje & een drankje praatten we ruim een uur na.

Terugkomdag
Alle deelnemers aan de wandelingen konden, als ze dat wilden, op zaterdag 11 juli een dag lang gezamenlijk de verzamelde beelden uitwerken. In professioneel begeleidde workshops werd dieper op de thema’s en nieuwe benodigde processen op een experimentele manier ingegaan. Deze dag vond plaats in de Van Eyck Academie.

En nu?
Tijdens de vijftien stadsgesprekken en de bijbehorende terugkomdag was er vanuit Tout Maastricht een reporter aanwezig die de besproken inhoud op papier heeft vastgelegd. Een eerste ruw verslag is overhandigd aan de gemeente. Een observator die door Van Eyck Mirror was aangetrokken heeft van dit ruwe verslag een onderbouwd rapport maken dat mede grondslag zal zijn voor de herstructurering van het cultuurbeleid van de gemeente Maastricht.
Tevens is naar aanleiding van de Stadsgesprekken op 15 & 16 oktober 2016 door theatermaker Rita Hoofwijk een artistieke ontmoetingsplek gemaakt in en voor de stad, tussen haar bewoners. De performance vroeg je positie in te nemen en daarmee het bouwwerk telkens opnieuw uit te vinden. Net als in de stad werden fysieke en mentale ruimte hier gedeeld. 'Kom binnen en naar buiten!' Lees hier meer over het vervolg Stad in Gesprek.

TOUT_flyer_stadsgesprek_VK.jpg