Common Carnaval

12493919_142567526122540_3704662794486036237_o.jpeg

Maandag 11 januari was het zover: Ali d’n ierste werd uitgeroepen tot de prins van Common Carnaval 2016!

Common carnaval mag naast het welkom heten van de vluchtelingen en nieuwkomers in onze stad gezien worden als een ultieme poging om dwars door verschillende culturen en klassensystemen gezamenlijk aan iets te bouwen.

Het motto van de Maastrichtse Vasteloavend is verbinden: door ‘Plezeer & Sjariteit’, door plezier en liefdadigheid. Daarom vormde carnaval met alle voorbereidingen, de uiteindelijke optocht en het vieren erna een bijzondere gelegenheid om de vluchtelingen ‘welkom’ te heetten; om hen te ontmoetten en deel te laten nemen aan onze gemeenschap.

Carnaval vieren was een manier om op humorvolle, nieuwsgierige en respectvolle manier de maatschappij en de sociale rollen die een ieder vervult te bevragen. In de lijn van het carnavaleske werd ook een tijdelijke carnavalsvereniging opgericht; een vereniging met een vluchteling-prins en een prinses die ‘ein vaan us’ is. ‘Common Carnaval’ was een project door, voor én met inwoners van de stad Maastricht, vluchtelingen & nieuwkomers.

De raad van 11 bestond uit een aantal jonge Maastrichtenaren, een aantal jonge kunstenaars in wording en een aantal jonge vluchtelingen. Op de weg naar zondag 7 februari deed deze raad van 11 met milde humor een poging om alle inwoners van de stad met elkaar te verbinden.

Als Tout Maastricht droegen wij graag ons steentje bij aan dit bijzondere project door onder andere in aanloop naar de carnaval de deuren van de Hoofdwacht op het Vrijthof voor Prins Ali en zijn Raad van 11 te openen, zodat zij zich –met de hulp van oude & nieuwe Maastrichtenaren- konden voorbereiden op de Maastrichtse Vastelaovend.