Buiten de lijnen: culturele zomerweek voor jongeren

Iedereen heeft recht op culturele ontplooiing. Cultuur is voor iedereen. Niet alleen om aan deel te nemen, maar ook om er onderdeel van te zijn. Juist creativiteit, verbeelding en ondernemerschap zijn vaardigheden die nodig zijn in de 21ste eeuw.

En wil Tout Maastricht jaarlijks een culturele zomerweek voor jongeren organiseren. In die week maken jongeren kennis met de hoogwaardige culturele instellingen en opleidingen die Maastricht rijk is. Het doel is de culturele ontplooiing te stimuleren, om cultuur dichter bij jongeren te brengen die daar verder vanaf staan en jongeren met elkaar te verbinden.

Het is belangrijk om jongeren extra vaardigheden mee te geven in deze snel veranderende tijd, waarin lijnen van kansongelijkheid steeds scherper worden. Creativiteit, verbeeldingskracht, inventiviteit en ondernemerschap zijn belangrijker dan ooit. En dat is wat we jongeren tijdens deze week willen meegeven”, aldus Jaap van Royen, directeur van Tout Maastricht. De zomerweek is een opstapje naar een intensievere duurzame samenwerking met betrokken partners die inzet op het laten ontstaan van een creatieve laagdrempelige maakplaats van, door en voor jongeren.

De culturele zomerweek staat niet op zichzelf: gedurende het jaar is het de bedoeling dat de week verduurzaamd wordt met workshops en 'maakplaatsen'.

Zo vond in april 2018 de workshop Making the Video plaats. 13 jongeren van ISK/EOA VMBO Maastricht kregen in het kader van Buiten de Lijnen (omgedoopt tot Maastricht aan Zee) een masterclass filmen, muziekproductie, tekstschrijven en rappen door Muvipro en Resurrectorz.

Na drie dagen hard werken is Mijn strijd (Youtube) de creatieve weergave van hun verhaal, over oorlog en onderdrukking.

Schermafbeelding_2018-05-16_om_13.25.44.png

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Buiten de Lijnen 2017

Tout Maastricht organiseerde samen met vele culturele partners van 17 tot en met 21 juli 2017 voor de eerste keer een volledig verzorgde culturele zomerweek voor jongeren van 14 tot en met 18 jaar. In samenwerking met Toneelacademie Maastricht, Kumulus, Project Sally, Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur, Lumière, CineSud, Bonnefantenmuseum en Theater aan het Vrijthof werd een uitdagend programma samengesteld, waarbij jongeren zich stortten op muziek, film, dans, theater en beeldende kunst en het thema “Buiten de Lijnen” onderzochten.

Op maandag 17 juli om 9.30 uur vond bij Kumulus, de basislocatie van “Buiten de lijnen”, de aftrap plaats. Door middel van een beatbox-workshop werd er een brug geslagen tussen de jongeren, de experts en het workshopaanbod. Alle volgende dagen van de culturele zomerweek startten met een gezamenlijke warming-up, waarna de jongeren in kleine groepen met een expert aan de slag gingen. Er werd dagelijks gezamenlijk geluncht en gedineerd en op dinsdagavond gingen de jongeren samen naar de film. De laatste twee dagen stonden in het teken van verdieping en werkten toe naar een eindpresentatie op vrijdag, waarbij familie van harte welkom was.

Omdat het een intensieve en deels introspectieve week is, zorgden jongerenwerkers van Trajekt voor benodigde steun en begeleiding.

IMG_2963.JPG