LiteraTour Event Maastricht

Voorafgaand aan de fietstocht in juli heeft er tijdens het Hemelvaartweekend van 5 t/m 8 mei in Maastricht een voorbereidende LiteraTour event plaatsgevonden, georganiseerd door Tout Maastricht. De deelnemers kwamen donderdagochtend 5 mei van heinde en verre naar Maastricht gereisd om zich te laten verrassen door alle activiteiten die wij voor hen in petto hadden. Het waren vier drukke, leerzame, zonnige en vooral gezellige dagen, waarbij de jongeren van ’s ochtendsvroeg tot ’s avonds laat in de weer zijn geweest met literatuur. Daarnaast hebben ze ook elkaar goed leren kennen, zodat ze in juli als één team de fiets op stapten.

Een kleine impressie van het event:
Op donderdagmiddag vond er een meertalige gedichtenworkshop plaats, waarna de deelnemers hun resultaten mochten presenteren op het Pesthuys podium van festival El Dunya. Na een lange dag vol workshops hebben de jongeren op vrijdagavond flink kunnen zweten tijdens een spinningles van Fit for Free Maastricht. Op zaterdagmiddag werd door Jet van Aalst (VLAM) een literaire wandeling door het historische Maastricht verzorgd, gevolgd door een bijzondere workshop over het onuitspreekbare woord bij Marres.

Daarnaast hebben de jongeren ook een unieke bijdrage mogen leveren aan de expositie Kind, mijn kind. Onder begeleiding van Theo Derksen (fotograaf), Maarten van den Berg (dichter), Ernst Jansz (muzikant) en Willem Jansen (curator) werden de deelnemers op vrijdag 6 mei uitgedaagd om hun gedachten rondom het thema slachtoffers en daders op creatieve wijze te verwoorden. Deze eindproducten werden tijdens de opening op zondagmiddag gepresenteerd en waren de gehele maand mei te bewonderen.

  • Met LiteraTour Event Maastricht was het begin gemaakt; de deelnemers hadden vervolgens nog twee maanden de tijd om zich voor te bereiden en op 17 juli helemaal ready aan de startlijn in Aken te verschijnen!