Maastricht aan Zee

maastricht.png
  • Joehoe, op zaterdag 1 december vindt van 13.00-16.30u de 1-daagse Maastricht aan Zee herfsteditie bij Kumulus Herbenusstraat plaats! Lees alle informatie op de website en vergeet je vooral niet aan te melden.

Kumulus en Stichting Tout Maastricht -expertisecentrum en projectbureau voor cultuurparticipatie in Maastricht e.o.- organiseerden van maandag 13 t/m donderdag 16 augustus een culturele zomerweek voor kinderen en jongeren. Tijdens Maastricht aan Zee vormde ’t Mestreechs Rizzjemint het avontuurlijke basiskamp voor de junior-versie (9-12 jaar). De XL-versie (12-18 jaar) speelde zich voornamelijk af bij Kumulus aan de Herbenusstraat, centrum voor amateurkunstbeoefening.

In aanraking met cultuur
Naast het organiseren van een leuke, actieve vakantieweek was het voornaamste doel om de deelnemers op uiteenlopende wijzen in aanraking te brengen met cultuur. Door de afstand met diverse kunstinstellingen letterlijk te verkleinen, hoopte de organisatie van Maastricht aan Zee de drempels tot het consumeren en uitoefenen van kunst en cultuur te verlagen. Zo gingen de jongeren in de ochtenden onder andere op bezoek bij Sally Dansgezelschap Maastricht, Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Bonnefantenmuseum, Natuurhistorisch Museum Maastricht en Lumière Cinema Maastricht. Hier kregen ze een unieke rondleiding om hen kennis te laten maken met de culturele schatten van de stad. Vervolgens gingen de deelnemers in de middag -onder begeleiding van professionele kunstenaars- aan de slag met de opgedane inspiratie. Het karakteristieke gebouw van Kumulus deed hierbij dienst als creatieve broedplaats en bood de jongeren alle mogelijkheden om hun creativiteit tot uiting te brengen. Dit resulteerden op donderdagmiddag in een indrukwekkende eindshow, waarbij de boodschap ‘All you need is love’ de aanwezige toeschouwers zichtbaar raakte.

Ook de deelnemende junioren konden tijdens Maastricht aan Zee een week lang al hun creativiteit en energie kwijt. Zo werden in het kader van het thema ‘Dieren in de stad’ prachtige beesten gebouwd, gezamenlijk de mooiste Syrische liederen gezongen en kleurrijke dromenvangers geknutseld. Ook werd er gekampeerd in een originele Yurt, onvermoeibaar geskateboard en volop gebreid. Vier dagen lang bewogen de kinderen zich kriskras over het kamp om bij alle activiteiten aan te sluiten en in het hartje van Maastricht hun ‘eigen wereld’ te creëren. De onmisbare vrijwilligers en begeleiders bewogen zich te midden van dit spektakel en wisten dat het goed was. Ook de junioren presenteerden op de laatste dag met trots hun eindresultaten aan de aanwezigen ouders; een bonte voorstelling vol muziek, dans, beeldende kunst, theater en vooral heel veel plezier.

Nieuwe verbindingen
Extra bijzonder waren de nieuwe verbindingen die er gedurende de week werden gelegd. Zo werden warme vriendschappen gesloten, nieuwe passies ontdekt, angsten overwonnen en vooral onvergetelijke avonturen beleefd. Maastricht aan Zee was een mooie samensmelting van diverse identiteiten -Nederlands, Japans, Syrisch en Ethiopisch- , kunstvormen en generaties. Zo vormde het spreken van een andere taal geen barrière voor de deelnemers om gezamenlijk te creëren en leerden de aanwezige granny’s de junioren de kneepjes van het ambachtelijke handwerk-vak. Ook werden er diverse kunstvormen met elkaar gecombineerd, zodat de kinderen en jongeren zelf konden ondervinden wat de waardevolle kracht van co-creatie is.

Ook projectleidster Elise de Ruiter kijkt terug op een geslaagde week: “In Maastricht aan Zee staat het kind echt centraal. Zij bepaalt wat ze wil leren en maken. Voor ons als volwassenen is het heel spannend om in zo’n week geen vooropgezet plan te hebben. Het was een avontuur en de uitkomst heeft ons zelf verrast en ontroert. Het was een mooie week aan zee!"

  • Bekijk hier het fotoalbum van Maastricht aan Zee.

Tout Maastricht sluit met haar zomerprogrammering aan bij de landelijke stichting Kinderen aan Zee. Kinderen aan zee is een overkoepelende organisatie die in verschillende steden zomerweken organiseert voor kinderen die niet op vakantie gaan. Deze weken worden dan genoemd naar de stad waar ze plaatsvinden. In Maastricht heet deze week dus: “Maastricht aan Zee”.

Maastricht aan Zee (XL) werd mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente MaastrichtJeugdfonds Cultuur LimburgPrins Bernhard Cultuurfonds -
Stichting BoschuysenStichting Kanunnik Salden / NieuwenhofKinderen aan Zee -
Stichting Edmond Hustinx - Trajekt.

Dank aan de sponsoren:
Albert HeijnStichting DocFestGammaHoge School voor de Kunsten UtrechtHurkmans Pallets B.V.Stichting Intro in SituMaastricht UndergroundRolf Ceha/Drukkerij Finishing TouchT36 Media B.V.- Stichting Het Vergeten Kind - Maastricht UMC+ - Serve the City Maastricht -
't Mestreechs Rizzjemint - Jo Heuts Verf - Nedlin - Soolzter - MUVIPRO.